Hoofdgerecht, Uncategorized

Sigarette ziti (gladde buisjes pasta) met basilicum en citroen pesto

Sigarette Ziti is dialect. ‘Ziti’ betekent eigenlijk de ‘pasgehuwden’. Deze pasta werd traditioneel door de bruid zelf klaargemaakt voor de bruiloft.
Sigarette ziti is de korte kant-en-klare versie van de ‘ziti’. Dankzij de ruwe oppervlak houdt de pasta saus goed vast en is daarmee zeer geschikt voor volle sauzen, al dan niet kant-en-klaar.

In onderstaand recept is de nieuwe direct klaar voor gebruik saus van Barilla gecombineerd met de sigarette ziti. Een romige maar frisse pesto met een  stevige pasta. Deze ‘pasgehuwden’ worden zeker ‘lang en gelukkig’.

Bereidingstijd: 20 minuten  

Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram pasta ‘Sigarette Ziti’ van garofalo
  • 1 potje pesto basilicum en citroen uit de nieuwe lijn van Barilla
  • mini mozzarellabolletjes
  • verse cherrytomaatje of 1 blik 400 gram rode of gele daterrini tomaatjes
  • aceto balsamico crema
  • paar blaadjes verse basilicum van ongeveer drie takjes
  • pijnboompitjes geroosterd
  • geschaafde parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zeezout

Stap 1.

Breng water aan de kook, voeg zeezout toe zodra het water kookt, en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet af. Laat de pasta even in het vergiet zitten en ga door naar de volgende stap.

Stap 2.

Zet de lege pastapan terug op het fornuis (heel zacht vuur) en schep 3/4 of hele potje (naar eigen smaak de hoeveelheid kiezen) in de pan. Roer een keer door. Voeg de uitgelekte pasta en de tomaatjes toe. Roer goed door en zet het vuur uit. Voeg een klein beetje (ongeveer een eetlepel) olijfolie en een paar basilicum blaadjes in stukjes gescheurd en de geroosterde pijnboompitten toe en roer goed door.

Stap 3.

Verdeel de pasta over verwarmde borden en leg op ieder bord een paar extra basilicum blaadjes, een of twee mini mozzarellabolletjes, geschaafde parmezaanse kaas en tot slot een klein kneepje aceto balsamico crema.

Stap 4.

Eet smakelijk.