Hoofdgerecht

Orecchiette met broccoli

Orecchiette is Italiaans voor oortjes. De vorm van de pastasoort ‘orecchiette’ ziet er dan ook echt uit als oortjes. Orecchiette wordt vaak Orecchiette di pugliesi genoemd. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze pasta uit de Zuid-Italiaanse regio’s Basilicata en Apulie (Puglia) komt.

Een typisch Italiaans gerecht is Orecchiette met broccoli. Hierbij wordt de groente samen met de pasta gekookt.

Het gerecht is zwaar genoeg voor hoofdgerecht door de combinatie van broccoli met ansjovis.

Bereidingstijd: 30 minuten  

Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g Orecchiette
  • 500 g Broccoliroosjes
  • Scheutje Olijfolie extra vergine
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 50 g ansjovis in olijfolie, uitgelekt
  • 2 rode Spaanse pepertjes, fijngehakt
  • 50 g Parmigiano Reggiano of Grana Padano

Stap 1.

Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg zout toe zodra het water kookt. Kook de pasta en broccoli samen tot de pasta ‘al dente’ is. Op de meeste verpakkingen staat de kookindicatie voor ‘al dente’. Check altijd of de pasta naar eigen smaak voldoende is gegaard.

Stap 2.

Als de broccoli en pasta bijna klaar zijn verhit je de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de  knoflook met de ansjovis en pepertjes.

Stap 3.

Giet de pasta en broccoli af en voeg toe aan de pan met knoflook, pepertjes en ansjovis. Roer het geheel goed door zodat alle ingrediënten goed mengen.  Verwarm het geheel nog een paar minuten goed door.

Stap 4.

Schep de pasta op de borden en bestrooi met Parmigiano Reggiano. Als alternatief voor de kaas kan je gebakken broodkruim gebruiken. Bak daarvoor een paar eetlepels broodkruim in een beetje olijfolie goudbruin.

Eet smakelijk!