Brood, Uncategorized

Brood met kurkuma gemaakt van een broodmix van Molino Spadoni

Kurkuma, oftewel geelwortel, is een van de gezondste specerijen ter wereld. Kurkuma wordt veel in de Indiase keuken gebruikt. De voordelen die aan kurkuma worden toegeschreven zijn bijvoorbeeld dat het pijnstillend werkt, ontstekingsremmend is, het de spijsvertering bevordert en cholesterol verlaagt.

Molino Spadoni heeft en speciaal broodmix ontworpen waaraan kurkuma is toegevoegd. De broodmixen van Molino Spadino zijn compleet. In iedere verpakking van 1 kg zitten twee apart verpakte zakjes gist. Elk goed voor 500 gram broodmix. Ideaal omdat de houdbaarheid dan niet afwijkt van het broodmix. Er hoeft alleen water en een beetje olijfolie extra vergine aan de mix toegevoegd te worden.

Het brood kan met de hand en met de broodbakmachine gemaakt worden.

Bereidingstijd: 15 minuten + 3-4 uren rijstijd + 30 minuten baktijd.

Hoeveelheid: 2 broden

Ingrediënten:

  • 500 gram broodmix met kurkuma
  • 1 pakje gist (zit apart verpakt in de verpakking)
  • 280 ml handwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine

Stap 1

Weeg 500 gram broodmix af. Doe het broodmix samen met 1 zakje gist en 2 eetlepels olijfolie extra vergine in een kom of in de broodbakmachine.

Stap 2

Giet geleidelijk al roerend 280 ml warm water toe.

Stap 3

Als je de broodbakmachine gebruikt, kneed dan een paar minuten met het spiraal- of de haakaccessoire, of gebruik de plastic schop door af en toe te rusten. De luchtinlaat moet open. Het deeg moet elastisch, glad en homogeen zijn, maar niet heet.

Als je het met de hand kneedt, kneed het dan minstens 10 minuten op een met bloem bestoven oppervlak en vouw het vele malen terug.

Stap 4

Dek af met een schone theedoek en laat 30/45 minuten rijzen op een warme plaats (bij circa 28 C).

Stap 5

Stort het deeg voorzichtig op een met bloem bestoven oppervlak en snijd het deeg in twee gelijke delen zodat er twee “broden” van 400 gram ontstaan. Leg de “broden” in twee geoliede aluminium schalen of leg de “broden” op bakpapier op een ovenplaat.

Stap 6

Dek af met een schone theedoek en laat opnieuw 2-3 uren rijzen tot het in volume verdrievoudigd is.

Stap 7

Verwarm de oven voor op 200 C (niet geventileerd). Bak de broden in ongeveer 30 minuten. Iedere oven is anders dus check regelmatig en pas op dat de korst niet zwart wordt.

Stap 8

Laat het brood afkoelen en eet smakelijk.