Focaccia leent zich voor allerlei smaakvariaties. Klassiek met rozemarijn, grof zeezout en olijfolie, olijven of tomaatjes. De variant met tonijn en ui hadden wij nog niet getest. Daar is nu verandering in gekomen en deze focaccia staat inmiddels op onze lijst van favorieten. De kwaliteit van de ingrediënten is bepalend voor de smaak. Zorg dat je kwalitatief goede ingrediënten, en dan met name smaakvolle tonijn, gebruikt. Bron recept: Angelo Parodi. Onderstaand recept is afgestemd op een focaccia met 1 blikje Angelo Parodi geelvintonijn 150 gram netto.
Bereidingstijd: 20 minuten (inlusief kneden)+ 2,5 uren rijsstijd + 30 minuten baktijd
Hoeveelheid: 1 focaccia
Ingrediënten
- 150 g farina 0 Molino Casillo
- 125 g farina per pizza Molino Casillo
- 25 g semola di rimacinata Molino Casillo
- 6 g suiker
- 25 g lauwwarme melk
- 100 g lauwwarm water
- 3 g droge gist
- 85 g Griekse yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie extra vergine
- 6 g zout
- 2 middelgrote/grote witte uiten
- 1 blikje tonijn angelo parodi 150 gr netto (112 gr uitlek) – bewaar het uitlekvocht voor het bestrijken van de focaccia
Stap 1.
Meng de farina en semola met de gist, suiker en lauwwarme melk. Kneed het geheel op een werkvlak en voeg in delen de yoghurt toe en laat het absorberen. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe en blijf kneden tot er een homogeen mengsel ontstaat. Voeg tot slot de olijfolie en het zout toe. Doe het mengsel in een licht beoliede kom en dek af met huishoudfolie. Zet de kom weg op een tochtvrije, warme (geen hete) plek en laat het deeg 2,5 uur rijzen.
Stap 2.
Snijd de uien in dunne ringen. Stoof de uien in circa 10-15 minuten op zacht vuur in een pan met een beetje olijfolie. Dek tijdens het stoven de uien af met een deksel. Voeg daarna zout toe en laat afkoelen.
Stap 3.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius zodra het deeg is gerezen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek het deeg met de uien en de uitgelekte tonijn. Bestrijk het geheel licht met een mengsel van de uitgelekte olijfolie aangelengd met een beetje water.
Stap 4.
Bak de focaccia in ongeveer 35 minuten lichtbruin. Elke oven verschilt qua warmte. Check na 25 minuten bakken af en toe of de focaccia niet te donker wordt.